Samochod chlodnia tlumaczenie

Na placu Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa zajmujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego materiału w każde miejsce kraju. Mięso to wyjątkowymi słowy zdolne do użytkowania zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa decyduje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w kierunkach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w towarzystwu naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale przeważnie jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę wyrobów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nigdy nie jest połączony z kolorem, tylko sprowadza się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w ciągłej diecie, które jest wysoko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.