Produkcja czekolady gniezno

comarch b2bPlatforma Comarch B2B | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada stanowi jakimś spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, wymienia się ją w moc możliwościach. W nieomal wszystkim sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Ciekawa jest zarazem czekolada mleczna kiedy i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym czasem jej dawania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, oraz w końcu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego który produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dużo w procesie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów trzyma ona forma sypką, którą nazywa się prószem. Stanowi on poddawany procesom konszowania. Do realizacji czekolady wskazane jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady stosuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przenoszą się zarówno na gorąco kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na ciepło jest istotnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji robi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.