Nie marnuj jedzenia przepisy

Z rozmaitych powodów kupujemy więcej dania niż istniejemy w kształcie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze środków na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwala na wydłużenie terminu przydatności do użytkowania od trzech do pięciu razy, bo tak zapakowana żywność nie ma wstępu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest pierwszym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze powodu na rodzaj pakowania, ważna je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są przeznaczone do pakowania dużych ról żywności. Wykorzystują je producenci żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często artykuł jest ładowany na oczekiwanie klienta. Gra tym właśnie zapakowana żywność wygląda estetycznie, a odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, przyciąga do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, robi się w sposobie maszyny. Proces liczy na wprowadzeniu produktu wraz z prawym opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której tworzy się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora rozpoczyna się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, jednak przy pakowaniu niewielkich produktów, podawane jest zachowanie wkładek komorowych, co więcej przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe dedykowane są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego wyposażenia jest mały, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za około 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, bo dzięki pakowaniu w technologia próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania jest wyjątkowo praktyczny. Przebywa na zewnątrz urządzenia, i do zabiegu, w planie wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.