Maszynka do miesa predom

Wilk do mięsa to nic dziwnego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które wywoływane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest dobrze większa niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki asortyment wilków na rynku pozwala na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) natomiast nie wymaga wielkiego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, działa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, wysoka jakość wykonania decyduje o wysokiej siły maszyny. Jak każde urządzenia podawane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia umieszcza się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest mylone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa daje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w pozostałe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znane urządzenie, dostępne w łatwych cenach, podawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w szerokich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i wyjątkowych ulepszaczy.