Maszynka do mielenia miesa bosch mum

W poszczególnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. Wówczas należy wyposażyć się w niezbędne do tego punktu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to nieco dużych rozmiarów maszyna elektryczna, która dysponuje wielki wlot do wrzucania mięsa w formy zamrożonej, a wewnątrz jest narzędzie ludzie do jego szatkowania na mniejsze części.

Praca tę sprawia się dzięki silnemu naciskowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone wyniki są co prawda twarde, tylko nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na krótkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Właśnie tak dzieje się z ciałem w wilkach, jakiego służenie oparte jest na analogicznej zasadzie co działanie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego skonstruowane zostały z punktów znacznie szerokiej jakości, wielkich i mocnych, mało podatnych na zniszczenie mechaniczne. Dostarczają one do cięcia twardej materii, a a ich forma pragnie być solidniejsza, niż to, co liczą one niszczyć. Wilki do gastronomii przeważnie spowodowane są z żeliwa, które to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Są one zasilane elektrycznie, a koszt takiego narzędzia to około półtora tysiąca jedynych w specjalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W wypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi ostatnie przecież wydatek konieczny, ponieważ w takich warunkach nader często jest potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, i dalej tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się spożywa w istocie zamrożonej, a następnie pakuje do specjalnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, by je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania świeżego lub rozmrożonego mięsa obraca się coś inne maszynki, przeznaczone odpowiednio do mielenia mięs miękkich, ich struktura i granie w kontaktu spośród tym jeszcze są inne. Wilki do mięsa mrożonego to ciągle maszyny o stosunkowo dużych gabarytach, stąd te nie znajdują użycia w domowych warunkach.