Lampy prozniowe

Pakowanie próżniowe jest zdrowym stylem na wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć zmniejszania się żywności, natomiast tym samym generuje oszczędności dla swego budżetu.

Urządzenia próżniowe są niezwykle przydatne w obsłudze, wymagają tylko dobrze do nich odpowiednich opakowań. Na rynku są innego typu maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone zwłaszcza dla wytwórców żywności, ale producenci oferują także niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w tryb próżniowy, wydłuża jej przydatność do spożycia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony smak i aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, oraz te utrzymywane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie umieszczane w współczesny styl nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się tak dzięki temu, że materiały nie mają dojazdu do powietrza, jakie stanowi ważną przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy myśleć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, żeby nie przenieść na materiały innego typu bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej polecane są pakowarki bezkomorowe. Istnieją toż małe urządzenia, w których pakowanie dokonuje się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w relacje z funkcji, które posiada, wielkości oraz z producenta, ale te najświetniejsze przeznaczone są raczej dla lokalnych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje więcej niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy używać worków moletowanych, które mają jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można jeszcze używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak potrzebuje toż szerokich wiedze. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, owoce i warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Wszystkie te dania są oddane do pakowania dużych roli żywności.