Drukarka fiskalna blad interfejsu

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten artykuł stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma obowiązek rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wielkości swoich obrotów.

bezprzewodowy system detekcji i sygnalizacji pożaruBezprzewodowy system detekcji i sygnalizacji pożaru

W działalności w terenach gastronomicznych możemy spotkać dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To różne rozwiązanie kierowane stanowi w długich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwykle nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać kilka zasadniczych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i spokojną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla klienta który z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje zdanie. Dodatkowym plusem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co sprzyja ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna mieć optymalne wymiary, idące na jej swobodne przebywanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim domu, a ponadto nowoczesny i wygodny design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na prawdziwe monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność sam z większych wydatków, zatem warto wspomnieć, że przy zastosowaniu kilku warunków można zdobyć na ostatni obowiązek ulgę, sięgającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, żebym mieć szansę jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z wartości jej odczuwania i pomocy z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.