Bitki wolowe ze swiezymi grzybami

Czy może stanowić piękno smaczniejszego w własnym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso było się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a wraz nie tak daleko, by kotlet nie był za wysoki, inaczej straci na soczystości. Zarówno w wypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do mięsa, aby kupiło odpowiednią grubość i formę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie skontrolować jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej kwot kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo gdy gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w zakładach żywienia zbiorowego, czy na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością robi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można łatwo zdjąć z grup, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na dokładnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w szerokiej mierze, czy z twardego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w dodatkowe urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle dostępna w obsłudze - wystarczy włożyć do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, i innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, aby całe swoje kotlety były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, więc nie posiada lepszego rozwiązania, jak właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest to taki wysoki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dostępnym w obsłudze, w utrzymaniu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, jak mogłoby się zdawać.